Bij Exitas krijg je de vrijheid om je interesses te volgen

  1. Home
  2. chevron_right
  3. Bij Exitas krijg je de vrijheid om je interesses te volgen

Freek D’Hooge

Senior Oracle DBA and Team Lead of the Projects Team.
Een job met veel afwisseling, waarbij je de vrijheid krijgt zelf je pad uit te stippelen en daar tegelijk ook de verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat is in een notendop waarom Freek D’Hooge na zowat zeventien jaar nog altijd enthousiast is – en blijft – over zijn werk bij Exitas. Want bij Exitas krijg je de vrijheid om je interesses te volgen.

“Ik heb toegepaste informatica gestudeerd aan HoGent. In theorie had ik het idee om als programmeur te werken, maar dat is er in de praktijk nooit van gekomen. Ik startte als systeembeheerder in een callcenter. Zo kwam ik in contact met Oracle en leerde ik het werk van een Database Administrator (DBA) kennen. Kort daarna zette ik de stap naar Exitas, een bedrijf binnen de infrastructuurcluster Uptime Group van De Cronos Groep. In eerste instantie deed ik daar puur DBA-werk. Ik ging in die periode zowat elke dag langs bij één van onze klanten. Ik leerde er heel veel verschillende omgevingen en set-ups kennen.”

Infrastructuur en cloud

“Doorheen de jaren evolueerde mijn job meer richting projectwerk. Ook dat zorgde voor veel afwisseling, aangezien de meeste van die projecten over een periode van één tot twee jaar liepen. Vandaag werk ik meer algemeen rond infrastructuur en cloud, eerder op pre-sales gericht. Puur DBA-werk is er niet meer bij. Door de toenemende verschuiving richting cloud en automatisering komen andere aspecten, zoals data management meer op de voorgrond. Ook daarin zullen we ons moeten verdiepen”

“De praktische invulling van mijn werk is sterk veranderd. Vroeger was ik continu op de baan. Wanneer een klant een probleem meldde, sprong ik in de auto. Stap voor stap zijn we meer ingrepen vanop afstand beginnen uitvoeren. Toen corona vorig jaar toesloeg, was ik het dus eigenlijk al gewoon om vrij veel van thuis uit te werken. Door corona zijn ook de klanten daar intussen helemaal in mee. Ik verwacht dat we in de toekomst nog veel via video met klanten zullen spreken. Voor sommige activiteiten werkt fysiek samenzitten wel gewoon beter. Bijvoorbeeld voor een brainstormsessie of een technische vergadering waarbij je dingen op een whiteboard moet kunnen uittekenen.”

“Door voortdurend bij te leren, zorg je ook zelf voor afwisseling in je job.”

Kennis uitbreiden

“Wat me na al die jaren bij Exitas nog altijd aanspreekt is de mogelijkheid mijn kennis voortdurend uit te breiden. Het is een vereiste om hier mee te draaien: leergierig zijn, iets nieuws willen oppikken. Concreet gebeurt dat via een combinatie van zelfstudie en workshops die het bedrijf aanbiedt. Exitas verwacht dat je zelf initiatief neemt: dat je zelf de vinger aan de pols houdt, zodat je mee bent met de evoluties in onze branche. Zo heb ik onlangs een training gevolgd rond infrastructure as code, omdat ik merk dat onze klanten daar meer en meer naar vragen. Door voortdurend bij te leren, zorg je ook zelf voor afwisseling in je job.”

“Exitas is een werkgever die veel waarde hecht aan de zelfstandigheid van zijn medewerkers. Ik heb intussen veel ervaring, wat me de mogelijkheid biedt om zelf mijn pad uit te stippelen en beslissingen te nemen. Voor mij voelt het aan alsof ik mijn eigen baas ben. Er is veel ruimte voor initiatief. Toen er bij ons nood ontstond aan een systeem voor documentbeheer, bijvoorbeeld, heb ik een paar oplossingen onderzocht en uiteindelijk Confluence voorgesteld aan het management. Die tool is intussen in het hele bedrijf in gebruik. Dat is wellicht nog het leukste aan Exitas: je krijgt niet alleen de ruimte om initiatief te nemen, er wordt ook effectief iets mee gedaan.”

Wil jij een job zoals die van Freek? Want bij Exitas krijg je de vrijheid om je interesses te volgen!

Wil je graag weten wat we voor jouw projecten kunnen betekenen?